Οδηγία για ρούχα και παπούτσια, οδηγίες ΕΦΕΤ και ΕΟΔΥ

Οδηγία για ρούχα και παπούτσια

Σε σχέση με τα ρούχα και τα παπούτσια που φοράμε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη εκδώσει σχετική οδηγία:
«Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και να τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο ΙΣΑ.

Οδηγίες ΕΦΕΤ

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΕΤ, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του νέου κορωνοϊού μέσω των τροφίμων, υπενθυμίζει σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης την αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής:

Πλύσιμο των χεριών

  1. Πριν την έναρξη της εργασίας του προσωπικού.
  2. Πριν το χειρισμό έτοιμου προς κατανάλωση φαγητού.
  3. Πριν και μετά τη χρήση γαντιών (τα γάντια θα πρέπει να είναι μιας χρήσεως και να αντικαθίστανται όταν λερωθούν ή σχιστούν ή σε τακτά χρονικά διαστήματα).
  4. Μετά την επαφή με μαλλιά, μύτη, πρόσωπο ή στόμα.
  5. Μετά από χειρισμό ή προετοιμασία ωμού τροφίμου.
  6. Μετά από χειρισμό απορριμμάτων.
  7. Μετά από εφαρμογή καθαρισμών.
  8. Μετά από χρήση της τουαλέτας.
  9. Μετά από φύσημα της μύτης, φτέρνισμα ή βήχα.
  10. Μετά από το φαγητό, το ποτό ή το κάπνισμα.
  11. Μετά από χειρισμό χρημάτων.
  12. Στέγνωμα των χεριών με χαρτί μιας χρήσης.
  13. Απολύμανση των χεριών με κατάλληλο απολυμαντικό.


Ο ΕΟΔΥ προτείνει:

  1. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού.
  2. Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.
  3. Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
  4. Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
  5. Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  6. Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
  7. Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
  8. Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Συνήγορος του παιδιού στο ΔΣ Επισκοπής Γωνιας στο Καμάρι!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β ΤΡΙΜΗΝΟΥ

11 Φεβρουαρίου, Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη